I 2015 ble flere kulturminner i Rjukan og Notodden erklært en del av UNESCOs verdensarv. Orbiton ble kontaktet av Telemark Fylkeskommune, som ønsket å benytte seg av RPAS-teknologi for å lage en 3D-modell av Vemork kraftstasjon på Rjukan og Hydros Tårnhus A bygget i Notodden.

Vemork kraftstasjon består både av den tidligere kraftstasjonen og den moderne, aktive kraftstasjonen. Derfor var den største utfordringer for RPAS-flyvning – i tillegg til det vanskelig terrenget – nettverket av høyspentmaster og ledninger. Etter en grundig risikoanalyse utførte Orbiton 16 tokter ved Vemork, med til dels krevende flyvninger pga turbulens langs den bratte fjellsiden.

Ved Notodden var utfordringen at RPAS-operasjoner som måtte foretas i nærheten av Notodden flyplass, samt å operere i en næringspark med mye aktivitet. Takket være grundige forberedelser og et smidig samarbeid med Sindre Arnkværn, kulturminnerådgiver i Telemark fylkeskommune, ble det raskt foretatt 7 tokter i området.

Vi forventer at resultatene fra oppdraget, bestående av interaktive 3D-modeller og 360° panoramiske sfærer, rett og slett blir spektakulære…

UNESCO-logo-300x213logo_telemark_fylkeskommune-300x130

Rjukan-002-orbiton-1024x576