Skjeggestad bro fra luften

Orbiton deltar i kompleks og høyprofilert operasjon for Statens vegvesen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Inspeksjon og geodata levert av Orbiton etter kollapsen av Skjeggestad Bru 2. februar, bidro til å fastslå at brua burde sprenges så raskt som mulig, for å unngå videre, ukontrollerte kollaps og ras. Dekommisjoneringen skulle utføres med eksplosiver i en kompleks operasjon, som skulle unngå videre utrasing av kvikkleire. Igjen ble Orbiton kontaktet av Statens vegvesen, og bedt om å levere inspeksjons- og geodata til geologer og ingeniører så snart den 2700 tonn tunge strukturen ble tatt ned. I tillegg fikk Orbiton i oppdrag å levere infrarød overvåkning av området i forkant av eksplosjonen. Dermed kunne politi og sikringsmannskap forvisse seg om at ingen uvedkommende befant seg i sikkerhetssonen, et område i 500 meters radius fra sprengningspunktet. Siden sprengningen var en høy-profilert operasjon, med stor interesse fra både befolkning og media, ønsket Statens vegvesen også film fra luften. Opptakene skulle inn i en pool-løsning og deles med alle norske medier, så Orbiton inviterte NRK med i prosjektet for å løse de tekniske utfordringene rundt direkte overføring og kringkasting.

Etter en grundig sikkerhetsanalyse, og total stengning av luftrommet i området opp til 1500 fot, etablerte Orbiton en fremskutt posisjon, bare 100 meter fra sprengningspunktet. Sammen med sprengningseksperter fra AF Decom beregnet vi både intensiteten og retningen av eksplosjonen, og etablerte dermed en sikker sone for våre operatører. I tillegg forsikret vi oss om at vår RPAS ikke ville bli påvirket av verken sjokkbølgen eller prosjektiler fra selve eksplosjonen. Orbitons sjefspilot, assistert av en teknisk operatør, fløy deretter vår RPAS (ubemannet luftfartøy) til en posisjon helt i kanten av det forventede høyrisiko-området, og holdt posisjonen da over 100 kilo eksplosiver, inkludert 15 kilo høyeksplosivt C4, ble detonert.

Til tross for kompleksiteten i operasjonen, leverte Orbiton data av høy kvalitet på alle områder, slik at politi, geologer, ingeniører og nasjonale media alle fikk tilpassede data-sett. Foreløpige estimater tilsier at materiellet ble sett av omlag 1.000.000 mennesker i de første 24 timene etter sprengningen.[/vc_column_text][vc_video link=»https://vimeo.com/120338050″][vc_row_inner][vc_column_inner width=»1/4″][vc_single_image image=»756″ img_size=»medium»][/vc_column_inner][vc_column_inner width=»1/4″][vc_single_image image=»757″ img_size=»medium»][/vc_column_inner][vc_column_inner width=»1/4″][vc_single_image image=»758″ img_size=»medium»][/vc_column_inner][vc_column_inner width=»1/4″][vc_single_image image=»755″ img_size=»medium»][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *